Zbirka slika druga predsednika

Izložba predstavlja tridesetak slika koje su nekada bile izložene u domu Josipa Broza Tita u Užičkoj ulici, broj 15, u Beogradu, a danas se čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije.Odabrana dela, od kojih će neka prvi put biti izložena, odražavaju karakter ove jedinstvene vladarske zbirke, nastale u periodu od 1946. do 1978. godine. Neobičan spoj dela italijanskih, francuskih, holandskih i drugih evropskih autora, od XVII do XIX veka i dela jugoslovenskih umetnika XIX i XX veka, kao što su: Đura Jakšić, Paja Jovanović, Vlaho Bukovac, Beta Vukanović, Moša Pijade, Miroslav Kraljević, Peđa Milosavljević, Đorđe Andrejević Kun i drugi, osvetljavaju lični ukus Josipa Broza. Slike koje su bile sastavni deo ambijenta privatnog prostora predsednika SFRJ, nekada izložene u radnom kabinetu i salonima, već dugo godina su iz tehničkih razloga nedostupna javnosti, a neka od njih nikada do sada nisu bila izlagana, ovom prilikom u Galeriji Matice srpske, biće izložena u istom odnosu u kome su bila zastupljena u prostorima Titove rezidencije.

21.00-22.00 Vraćanje iluzije – prikaz konzervacije jedne slike

U okviru izložbe biće prikazana i konzervacija veoma oštećene slike na platnu. Posetioci će moći da vide snimke i dokumente o tome kako veština konzervatora može da vrati iluziju i omogući novi život slikama.

22.00-23.00 Slikarska tehnika koja se ređe viđa – slike na bakru

Deo izloženih eksponata su slike na bakarnom limu, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ovom tehnikom i pogledaju površinu slike pod mikroskopom.

Razglasi ovaj događaj! Eksportuj u kalendar

Izmeni podatke o događaju

Planiraju posetu (1)

Novosti o događaju (1) Sve

  1. marko pre skoro 6 godine:

    Nova verzija opisa.

Želiš da dodaš nešto? Prijavi se ili otvori nalog.

Zbirka slika druga predsednika, Galerija Matice srpske, Novi Sad

Ostali događaji na ovom mestu

Saznaj više o ovoj lokaciji i pronađi ostale nastupajuće događaje →