Berserk dan

BERSERK DAY

Stigla je jesen, prošle su vrućine, i Sakurabana se vraća u Dom omladine Beograda. Navikli smo vas da sezonu otvaramo u velikom stilu, ali ove jeseni smo rešili da vam priredimo posebno iznenađenje: u nedelju 15. septembra u Bioskopskoj Sali, sa početkom u 14 časova, očekuje vas celodnevni program posvećen kultnom naslovu „Berserk“, koji u srcima domaće publike zauzima posebno mesto.

Već smo dovoljno puta pominjali „Berserk“ da bi svi već trebalo da znate o čemu se radi, ali hajde da ipak utvrdimo gradivo. Radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka, i prati komplikovano prijateljstvo između Gaca, veštog ali tmurnog ratnika lišenog životnih ambicija, i Grifita, harizmatičnog stratega koji ne preza ni od čega da ostvari svoje planove. „Berserk“ se, međutim, ne pamti samo po upečatljivim likovima, epskim scenama bitaka i nesputanom nasilju, već pre svega po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja i traganje za smislom života, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.

Manga „Berserk“ počela je da izlazi u Japanu davne 1988. godine, i još uvek nije završena – glasine kažu da je to zato što je autor, Kentaro Miura, skliznuo u zastrašujuću opsesivnost u svom stvaralaštvu. Crtež mu je s godinama postajao sve detaljniji, a radnja zapetljanija. Pošto Miura odbija da radi uz pomoć asistenata, razmak između objavljenih poglavlja mange sve se više oteže, i kako je krenulo, pre će Džordž Martin objaviti poslednju knjigu „Pesme leda i vatre“ nego što će Miura stići i korak bliže završnici svoje sage.

„Berserk“ je doživeo dve anime adaptacije: kultnu TV seriju iz 1997. godine, za koju su mnogi pripadnici starije generacije fanova u zemlji Srbiji posebno sentimentalno vezani (puštali smo je u celini decembra 2012.), i visokobudžetnu bioskopsku trilogiju koja je izlazila 2012. – 2013. i koja predstavlja nešto sažetiji, ali i kompletniji prikaz mange (ako vas je ozloglašena poslednja epizoda TV serije ostavila frustrirane i besne, eto razloga da se radujete završnim scenama trećeg filma). Prvim filmom smo otvorili Japanizam 2012, a sada kada je trilogija kompletna, rešili smo da posvetimo ceo jedan dan ovom kultnom naslovu, uz ambiciozan prateći program.

Satnica:

14:00-15:20 – Berserk 1 – film – The Egg of the King

15:30-16:15 – Berserk kosplej radionica
Vladimir Veskov, koji je osvojio srce publike kao Gac na ovogodišnjem Japanizmu, kao i Vladimir Matić-Kuriljov, autor kostima u kome je Isidora Vlasak vodila kosplej kao Grifit, uputiće učesnike radionice u to kako da u domaćoj radinosti naprave legendarni Gacov ogromni mač (u narodu poznat i kao „daska za peglanje“) ili „iskuju“ oklop od podnih obloga, plastičnih kofa i vodovodnih cevi. Usput će prikazati i neke svoje druge rukotvorine iz „Berserk“ sveta.

16:15-16:45 – Berserk kviz
Fanovi „Berserka“ će dobiti priliku da ukrste figurativne mačeve i stave na probu svoje poznavanje ove sage. Pobednika očekuje ekskluzivna nagrada.

17:00-18:45 – Berserk 2 – film – The Battle for Doldrey

19:00-20:30 – Tribina – „Berserk kao kultno delo – Japan, svet i Srbija“
Stari lisci iz Sakurabane – koje ste već videli na delu na ovogodišnjoj zapaženoj tribini „Anime lektira“ – okupiće se da sa publikom prodiskutuju o značaju i uticaju „Berserka“, od Japana do Srbije

20:45-22:40 – Berserk 3 – film – The Advent

Pored ovoga, očekuje vas i izložba posvećena „Berserku“, prodajni štand Sakurabane sa popustom na izdanja „Berserk“ mange, video igra „Berserk: Millennium Falcon Hen Seima Senki no Shō“, origami izlošba inspirisana „Berserk“ svetom, kao i još neka iznenađenja.

Cena ulaza je 150 din. Karte će moći da se kupe na biletarnici Doma omladine Beograda

Vidimo se!

Razglasi ovaj događaj! Eksportuj u kalendar

Izmeni podatke o događaju

Planiraju posetu (1)

Želiš da dodaš nešto? Prijavi se ili otvori nalog.

Berserk dan, Dom Omladine, Beograd

Ostali događaji na ovom mestu

Saznaj više o ovoj lokaciji i pronađi ostale nastupajuće događaje →