← pogledaj sva mesta 2280 pregleda

Centre Culturel de Serbie / Kulturni centar Srbije

Centre Culturel de Serbie / Kulturni centar Srbije , 75004 Paris

Kulturni centar Republike Srbije je osnovan 26. maja 1973. godine u Parizu (prvobitno kao Kulturno informativni centar - KIC SFRJ ili Jugoslovenski kulturni centar). Prve prostorije nalazile su se u blizni Jelisejskih polja, u ulici Kolize (rue Colisée). Za rad KIC-a, na samom početku, bilo je zaduženo Ministarstvo informisanja da bi potom bio predat u nadležnost Ministarstvu inostranih poslova SFRJ. Kao državna institucija, KIC je imao zadatak da stranu javnost upoznaje sa političkim, kulturnim, naučnim i ostalim sadržajima, kao i našom baštinom i aktuelnim stvaralačkim dostignućima, u cilju afirmacije i ugleda SFRJ u svetu.
1978. godine KIC je preseljen u novi umetnički centar francuske prestonice, kvart Bobur (quartier de Beaubourg). Idealno smešten u središtu pešačke zone u ulici San Martin (rue Saint Martin) Kulturni centar Srbije se nalazi preko puta jednog od najvećih svetskih muzeja savremene umetnosti Žorž Pompidu (Centre Georges Pompidou).
Podaci kažu da je u Francuskoj bilo ukupno registrovno oko 8.000 umetnika sa područja bivše Jugoslavije. Kao veliki umetnički centar Pariz je svojevremeno bio glavno odredište i umetnika iz Srbije, uglavnom predstavnika likovnih umetnosti, a koji i danas svojim radom boje kulturni život ove velike evropske prestonice.
Pomenimo samo slikare koji su u svoje vreme boravili u Parizu: Paja Jovanović, Mića Popović, Marko Čelebonović, Petar Lubarda, Dado Djurić, Kosa Bokšan ... kao i savremene likovne autore svih generacija - Vladimira Veličkovića, Ljubu Popovića, Petra Omčikusa, Batu Mihajlovića, Ljubinku Jovanović, Miloša Šobajića, Cileta Marinkovića, Zlatka Glamočaka, Jarmilu Vešović, Ljubicu Mrkalj, Selenu Vicković, Vuka Vidora, Brankicu Zilović, Marka Velka, Bogdana Pavlovića, Katarinu Termačić, Kostu Kulundžića, Miloša Todorovića, Mihaela Milunovića, i dr.
Pomenimo i brojne muzičare koji nastupaju u prestižnim francuskim salama – Bojan Z (klavir), Nemanja Radulović (vilona), Lidija i Sanja Bizjak (klavir), Maja Bogdanović (vilončelo), Jasmina Kulaglić (klavir), Mladen Čolić (klavir), Katarina Jovanović (sopran), kao i mnoge druge umetnike i autore iz svih oblasti a koji su školovani i/ili žive u Parizu i Francuskoj. Mnogi od njih imaju zavidne pozicije i u francuskim institucijama i krugovima.
Kroz svoje raznovrsne aktivnosti koje organizuje, Kulturni centar Srbije pruža svakome priliku da otkrije bogatstvo srpske kulture i bliže upozna njenu raznolikost. Tokom godine u centru se održavaju izložbe, književne večeri, koncerti, filmske projekcije, predavanja, seminari, konferencije za novinare, prezentacije turističke ponude Srbije, u saradnji sa institucijama i umetnicima iz zemlje.
Bogata medjunarodna saradnja ostvaruje se i kroz razmenu sa kolegama iz drugih stranih instituta i kulturnih centara koji su najbrojniji upravo u Parizu (46 zemalja poseduje svoje kulturno predstavnistvo u Parizu). Kulturni cenatr Srbije je jedan od osnivača i glavnih organizatora Foruma stranih kulturnih centara u Parizu - FICEP-a kao i džez festivala stranih kulturnih centara "Jazzycolors", te takodje aktivno učestvuje u oganizaciji Nedelje stranih kultura, ali u drugim manifestacijama koje imaju medjunarodni karakter.
Od 2007. godine Ministarstvo kulture Srbije, na osnovu dogovora i potpisanog protokola sa Ministrastvom spoljnih poslova Srbije (Pov.br.410008 od 15.08.2007.) preuzelo je brigu o koordinaciji i finansiranju značajnog dela programskih aktivnosti KIC-a, smatrajući Francusku jednom od zemalja visokog prioriteta za promociju srpske kulture i umetnosti (www.kultura.gov.rs).
Pri predlaganju i kreiranju programa KIC-a vodi se računa i o odnosu predstavljanja savremene umetničke scene i nasledja, ali i o datumima i temama u agendama značajnih francuskih i medjunarodnih manifestacija kao što su Dan frankofonije, Svetski dan muzike, Noć muzeja, Proleće pesnika, Mesec fotografije, Mesec grafike, Bela Noć, Sajam knjiga i dr.

U okviru Kulturnog centra postoji biblioteka sa 9.000 naslova koje se mogu pozajmljivati.
KIC je nekada organizovao i časove srpskog jezika za čim postoji povećana potreba i sada, medjutim, obrazovanje se nalazi isključivo u nadležnosti Ministarstva prosvete Srbije.
Programi KIC-a mogu se konsultovati na www.ccserbie.com

Izuzetna lokacija KIC-a i blizina najvećeg evropskog kulturnog centra Bobura treba da budu podsticaj za što veću aktivnost i korišćenje ovih prednosti, s tim da brojni programi posle KIC-a za sledecu destinaciju imaju gradove i institucije sirom Francuske ali i obližnje zemlje, Belgiju, Nemačku, Holandiju, Italiju i dr. Time se zaokružuje ideja o KIC-u kao centralnom punktu srpske kulture i umetnosti u tom delu Evrope.
Ministarstvo kulture Srbije i KIC upravo pripremaju registar umetnika koji trenutno borave u Francuskoj. Jedan od povoda je i predlog francuskog ministra kulture Frederik Miterana, iznet tokom nedavnog susreta sa srpskim kolegom Nebojšom Bradićem, ministrom kulture Srbije, a kako bi srpski umetnici bili prisutniji na tlu Francuske.

Izmeni podatke o ovom mestu

23. Oktobar 2013. 15:00

JAZZYCOLORS - Međunar… Centre Culturel de Serbie / Kulturni centar Srbije , 75004 Paris

Međunarodni džez festival stranih Kulturnih centara u Parizu ,,Jazzycolors" od 27. oktobra do 30. novembra 2013. godine Od 27. Oktobra do 30. no…

28. Februar 2012. 17:30

Naxos izdaje disk sa … Centre Culturel de Serbie / Kulturni centar Srbije , 75004 Paris

Jedna od najuglednijih svetskih izdavačkih kuća Naxos objavila je kompakt disk (,,Vizantijski mozaik’’) sa klavirskom muzikom Svetislava …

01. Decembar 2011. 19:00

Završen deveti festiv… Centre Culturel de Serbie / Kulturni centar Srbije , 75004 Paris

Nastupom poznatog švedskog džez trubača Gorana Kajfeša i njegove grupe, u sredu 30. Novembra 2011. ,završeno je deveto izdanje džez festivala stranih…

14. Oktobar 2011. 19:30

CONCERT Les sons de m… Centre Culturel de Serbie / Kulturni centar Srbije , 75004 Paris

Kulturni centar Srbije u Parizu najavljuje koncert ,,Les sons de miel’’ soprana Tijane Đuričić i pijanistkinje Vesne Vukotić-Holland u pe…

Novosti o mestu (3) Sve Izmene (3)

  1. Tijana Djuricic pre preko 4 godine:

    Promena slike.

  2. Tijana Djuricic pre preko 6 godine:

    Grad: 75004 Paris → 75004 Paris

  3. Tijana Djuricic pre preko 6 godine:

Fanovi

Još uvek nema fanova mesta. Postani prvi!